Vad är digital art?

Så vi börjar lite från början känner jag. För att börja från början så måste vi oftast börja med en fråga (precis som när man var barn: “mamma, var kommer jag ifrån?” eller den underbara frågan “varför då” – tänk på det! Hur ofta lär du dig något genom att inte ställa en fråga?

Och vilken fråga ska vi då välja. Jag tänkte hålla det hela lite lättare än “var kommer det ifrån” och “varför då”. Istället tänker jag försöka svara på:

Vad är digital art?

Rent översatt blir det ju alltså “digital konst”. Och jag tycker denna beskrivning passar ganska bra. Konst är ett väldigt flytande ord, och vad som är konst bestäms (enligt mig) upp till var och en och betraktarens ögon. Det som kan vara konst för den ena kan helt enkelt verka totalt ointressant för den andra (eller kanske kan konst även vara ointressant?)

När det kommer till digital konst, eller digital art som jag oftast kallar det, handlar det oftast om att skapa ett djup i konstverket. Ett djup som får motivet att komma till liv. Inom detta konstområde är det sällan du finner något “platt eller prickigt” (för åter igen, de finns ju faktiskt konst som är prickig eller spräcklig, eller metal-bitar som sitter ihop för att konstverket har talat om för konstnären att det är så det vill bli byggt.

I digital art måste det finnas känsla av liv. Av något som lever. Och väldigt ofta förmedlar det även en känsla. Denna känsla behöver inte alltid vara den lättaste att “ta på”, ibland ser olika människor olika känslor (precis som det just ska vara med konst) men på ett eller annat sätt blir du ofta berörd av konsten – även om din största känsla är “Fasiken vad cool bild, sådär önskar jag med att jag kunde göra!”