Vad är då Fantasy art?

Om nu digital art är digital konst, som ska innehålla känslor, djup och sätta spår hos betraktaren. Vad är du fantasy art?

Ja vi börjar med översättningen och får då “fantasi konst”. Ett ord som jag är tudelad över. För vid första anblick låter fantasi-konst som något ganska löjligt, nästan lite barnsligt. Som när ungarna kommer hem med papper fulla med fingerfärg. Men å andra sidan, så låter det som något underbart. Något som är totalt fritt och vackert. Sedan ställer jag mig alltid frågan, är inte all konst fantasi-konst?

Kanske kan man se porträtt och landskapsbilder som något “verkligt” men faktum är ju att även här använder konstnären sin fantasi, och även den som skådar bilden. Jag älskar vackra bilder och fotografier (fantasi som verkliga) och skaffar ofta snygga ramar till dem.

Men tillbaka till vad fantasy art faktiskt är. Det vanligaste är drakar, älvor, troll och magiska skogar. Allt de där som vi alla önskar (eller?) att det faktiskt fanns på riktigt. Konsten är ofta fulla med skarpa färger och synliga detaljer. Allt för att vi som åskådare ska bli imponerade. För det erkänner jag, trots att jag själv har intresse för fantasy art så har jag ännu inte mött någon som tyckt att det är fult, konstigt eller onödigt. Dock har jag mött orden “annorlunda, speciellt” och just “fantasifullt”.

Mina egna favoriter är just drakarna. Det är så häftigt hur du med teknikens hjälp låter denna varelse komma till liv. Och hur denna varelse kan se ondsint ut, se kärleksfull ut, se sorgsen ut, men i mer eller mindre alla lägen, se otroligt vacker ut.

Detsamma gäller älvor. Det finns en uppsjö av dem. Allt ifrån små och söta skogsälvor till mer ståtliga, långa stridsälvor som ofta har eld eller blixtar omkring sig.

Jag har stor förståelse för att just fantasy art har blivit allt vanligare tatueringsmotiv, du får något eget (om du inte bara tar en bild på nätet) och kan skapa det just din fantasi visar dig!