Dungeons and Dragons – nya familjespelet?

Jag känner att vi måste beröra detta lite till, vi kan inte vänta längre. Dungeons and Dragons är här för att stanna!

Om du är som jag så känner du igen etiketten. Du vet att du har sett det i några amerikanska komedier – där det oftast framstår som att endast riktiga nördar (ofta finniga, blyga, små knubbiga eller pinnsmala killar) spelar. Jag kan inte minnas en enda gång jag sett en film som visat detta spel på något annat sätt! (Har du tips, så skriv gärna till mig, eller kanske kom vi just på en ny filmidé? En amerikansk film med hejaklacksledare som sitter och spelar Dungeons and Dragons medan de har pyjamasparty?)

Så vad är detta, vad är egentligen Dungeons and Dragons?

  • Det är ett spel som utspelar sig med olika karaktärer, spelarna skapar olika rollpersoner
  • Det är ett spel med mycket fantasi, då spelarna själva skapar sina omgivningar
  • Det finns en spelledare som berättar vad som sker och händer i omgivningen
  • De olika spelarna berättar vad de gör och hur de reagerar
  • Tillsammans klarar man olika uppdrag, problem och får därför erfarenhetspoäng

Jag tror många av er just blev lite överraskade. För helt fel låter ju inte detta, helt nördigt och tråkigt verkar det ju inte vara – eller hur?

Istället öppnar det upp för möjligheter att våga fantisera. Sedan (självklart) måste det finnas ett intresse för just världen där alla dessa magiska varelser (Alver, troll m.m.) finns för att verkligen uppskatta spelets helhet.

Men jag gillar också tanken på, att istället för att käka tacos och sätta sig framför en fredagsfilm så kan familjen umgås genom att strida tillsammans mot onda magiska varelser och se till att ta sig framåt genom historien tillsammans. Att några blir osams på vägen får man kanske räkna med, precis som när man spelar monopol!